Mediation, conflict- en gespreksbegeleiding

Mediation is een vorm van conflictoplossing waarbij partijen onder begeleiding van een onafhankelijke mediator, het conflict oplossen.
De mediator is geen rechter die een beslissing oplegt, maar een onafhankelijke en neutrale gespreksleider.

Zakelijke mediation

Arbeidsmediation

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij de mediator de rol van neutrale, onpartijdige derde inneemt. De mediator lost het conflict niet op, maar schept een kader waarbinnen de partijen zelf tot een oplossing kunnen komen. Dit in één of een aantal gesprekken waarin partijen samen tot de kern van het geschil proberen door te dringen. 

Oplossing en voortgang van de mediation
Het doel van de mediation is het vinden van een aanvaardbare oplossing. Dat betekent dat alle partijen deze oplossing verkiezen boven een voortzetting van het conflict. Grote voordeel bij mediation is dat je zelf mede in regie bent. Je denkt actief mee over de verschillende richtingen. Hierdoor is in veel gevallen een maatwerkoplossing mogelijk die rekening houdt met de belangen van beide partijen.

  • “Met mediation kom je in verreweg de meeste gevallen tot een oplossing.
    Een oplossing waar iedereen achter staat.”

Om snel en efficiënt te kunnen werken wordt er aan het begin van de mediation een mediationovereenkomst opgesteld. Daarin staan de spelregels voor de mediation. Belangrijke onderwerpen zijn de vertrouwelijkheid (zo valt alles wat tijdens de mediation besproken wordt, onder geheimhoudingsplicht) en de vrijwillige deelname aan de mediation. 

Rol van de mediator
Voor een conflictbemiddeling, begint de mediator met het aanbrengen van een gespreksstructuur. Door ruimte te bieden aan verschillende perspectieven en alternatieve invalshoeken wordt de communicatie op gang gebracht.

De mediator zorgt er vervolgens voor dat alle partijen tijdens een conflictbemiddeling aan de beurt komen en dat de spreektijd eerlijk wordt verdeeld. Ook let de mediator erop dat alle relevante informatie op een overzichtelijke manier wordt geordend en besproken. Tijdens de mediation wordt de aandacht verschoven van de conflicterende standpunten en bijbehorende emoties, naar de onderliggende belangen van de partijen. Op basis hiervan wordt gezocht naar nieuwe, constructieve oplossingen voor het conflict.

De uiteindelijke oplossing wordt in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd.

Volgens  Caleidoscoop leertrajecten is een conflict de motor voor groei en verandering!
Geen doodlopende weg dus waarbij een conflict eindigt in een gevecht, maar indien goed aangepakt, is een conflict juist een enorme kans die voor verdere ontwikkeling zorgt.

Een mogelijkheid om samen tot nieuwe inzichten te komen. Waardoor juist iedereen sterker wordt van een conflict. Waarin mensen beseffen dat ze samen verschillend kunnen en mogen zijn.

Een juiste aanpak begint door te benoemen wat je ziet en wat je daarbij zelf ervaart en voelt. Spreek uit wat je denkt en ga het gesprek aan! Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik weet hoe moeilijk dit soms kan zijn. Maar zoals iedereen weet, is uitstellen van een moeilijk gesprek echt niet de oplossing, het leidt mogelijk zelfs tot verdere escalatie.

Een escalatie waarin je op een gegeven moment hulp van buitenaf nodig hebt om te de-escaleren en tot een gezamenlijke oplossing te komen. Hulp van professionele conflictbegeleiders, zoals MfN erkende mediators.

Ik wil graag een bijdrage leveren om o.a. ontstane conflicten bij bedrijven, met name bij familiebedrijven, in goede banen te leiden. Om in een begeleidende rol de conflictpartijen te helpen het conflict aan te pakken en om te buigen naar nieuwe gezamenlijke inzichten waardoor het een waardevolle ervaring wordt, in plaats van pijn doet.

Dat conflicten juist kansen bieden voor groei en verandering is voor mij een waardevol inzicht. Een inzicht waar ik me graag voor inzet, om een bijdrage te leveren aan een fijnere samenwerking en samenleving, waarin mensen samen verschillend kunnen zijn.

Ben je ook nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie ontvangen?

Maak dan gerust gebruik van het terugbelverzoek.
Ik neem dan graag contact met je op.

Terugbelverzoek


Staadsman B.V. Eersel – KvK 80651720 – BTW nr. NL826539774B01